Pantburkens historia

USA var först med idén

Redan för 66 år sedan såldes den första ölburken i Sverige. Produkten var dock inte ny i hela världen, utan den hade funnits redan sedan 1935, då flera bryggerier i USA redan använde sig av den smarta och lätta burken. Företaget som var först med att sälja dryck i burkar, istället för glasflaskor, var American Can Company (CanCo), och de två första ölburkarna som såldes innehöll Krueger´s Cream Ale och Krueger´s Finest Beer. Redan ett halvår senare hade flera andra bryggerier hakat på idén och aluminiumburken var nu en succé i hela USA.

Den första ölburken såldes i Sverige år 1955. Sedan dess har förpackningen inte ändrats speciellt mycket. Många ansåg att aluminiumburkarna var ett slags samlarobjekt, och därför sparade många på sina gamla ölburkar.

Lättare än glasflaskor

Hedersmedlemmen i Sveriges ölburksamlares förening (SÖL), Anders Bergström förklarar för SVT nyheter att man marknadsförde de nya burkarna väldigt bra när de väl släpptes. Istället för att behöva släpa hem en massa tunga glasflaskor så kunde man köpa dessa lätta burkar istället. När man var färdig med burken skulle man, enligt Bergström, sänka ner dem i havet. “Man slapp släpa hem glasflaskor och det var lätt att göra sig av med burkarna – man sänkte helt enkelt burken i havet, det rekommenderades till och med” berättar Anders för SVT nyheter.

Idag har vi, som tur är, lärt oss att vi inte ska sänka ner burkar i våra hav, utan att vi snarare ska panta dem på närmsta pantstation. Alla de företag som säljer dryckesburkar i Sverige idag måste själva se till att burken ingår i ett så kallat retursystem. Detta kan man läsa mer om på riksdagens hemsida.