Pantburkar som hamnar fel

Trots att majoriteten av alla vi svenskar faktiskt pantar våra burkar så finns det fortfarande många människor som inte gör det. Många pantburkar kan hittas både i naturen och i soptunnor, hela landet över.

När en burk hamnar i naturen kan olika sorts djur ta skada utav detta. Det finns en hel del fall där pantburkar har hamnat på bönders åkrar och strimlats av deras skördetröskor. Detta i sin tur har lett till att kor och andra djur har fått i sig aluminiumstrimlor via sitt foder, och skurits upp invändigt. Andra, mindre djur fastnar i burkar eller skär upp sig på dem. Därför ska man undvika att kasta burkarna i naturen.

Många burkar hittas också i soptunnor i städer. Det har blivit en stor del i många hemlösas vardag att leta efter pantburkar och detta görs då bland annat genom att leta i soptunnor. Om man inte känner för att panta sina burkar så finns det organisationer som man kan skänka dem till. Dessa kommer i sin tur panta burkarna och skänka till bättre behövande, något som gynnar både miljön och befolkningen i vårt vackra land.