Pantburkar och enskilda avlopp räddar miljön

De senaste 50 åren har allt fler blivit medvetna om hur viktigt det är att ta hand om miljön på olika sätt. Människan har nämligen en tendens att skräpa ner en hel del och därför är det viktigt att vi gör vad vi kan för att ta hand om vårt avfall oavsett vad det gäller. Med rätt hantering av avfallet, såsom godkända enskilda avlopp, ser vi till att naturen förblir så bra den kan vara trots vår påverkan på den.

Panta dina burkar!

Nästan varje gång man är ute och går en promenad så ser man minst en burk eller flaska som ligger och skräpar på marken. Trots att det är pant på nästan alla burkar så är det långt ifrån alla burkar och flaskor som pantas. Just flaskor och burkar är nästan omöjligt för naturen att bryta ner och de blir därför liggandes i flera årtionden innan naturen har kunnat bryta ner dem någorlunda. Därför bör du panta dina burkar och hjälp gärna naturen genom att plocka upp burkarna du ser på marken när du är ute och panta dem.

Välj rätt enskilt avlopp

Något annat man måste göra för att värna om miljön är att välja rätt avlopp. Den som bor i stan i villa eller lägenhet är oftast kopplad till kommunens avloppsnät, men den som bor ute på landet får ordna med ett eget avlopp. När man ska ordna ett enskilt avlopp är det dock jätteviktigt att man väljer rätt sort. Det finns olika enskilda avlopp att välja mellan beroende på vad man ska ha det till. Kommunen ställer höga krav på avloppen då det är viktigt att avloppsvattnet tas om hand på rätt sätt så att förpestat vatten inte kommer ut i naturen där det kan påverka närmiljön på ett negativt sätt. Även om enkammarbrunnen var vanlig förr så håller den inte längre måttet för att kunna leva upp till dagens miljökrav och är därför inte en lösning som kommunen godkänner. Om man ska ha ett avlopp som ska hantera vatten från bad, disk och tvätt så räcker ett avlopp med en tvåkammarbrunn, men om vatten från toaletten ska inkluderas krävs en trekammarbrunn. Det kan vara fördelaktigt att välja trekammarbrunn oavsett vad man ska ha avloppet till då det dels är en investering och dels blir det lättare att göra förändringar längre fram. En vacker dag kanske man vill installera ett WC och då krävs en trekammarbrunn.